Koffie

Over koffie:

Er is in hoofdzaak een onderscheid te maken tussen twee grote families.
Enerzijds de Arabica en anderzijds de Robusta.
Deze laatste kan eerder omschreven worden als een wilde koffiestruik, terwijl de eerste ‘veredelde’ koffie is,
en dus geplant wordt op bergflanken in subtropische klimaten rond de evenaar.

Bij ons houdt men vooral van de Arabica koffie omdat deze fijn en mild is van smaak.
Hoe zuidelijker men komt, hoe meer Robusta er geschonken wordt, deze smaakt harder en meestal bitterder en bevat aanzienlijk meer cafeïne dan de Arabica.

Ons assortiment koffie:

Milde koffie soorten

  • Décafeïné

    De cafeïne wordt volgens een natuurlijk procédé aandeze koffie onttrokken. Onze decafeïne is genietenvan een heerlijke kop koffie, net zo lekker, maarzonder de cafeïne.

  • Dessert (Royal)

    Dit is een milde koffiemengeling van Jozef Hoorens. Licht en zacht, samengesteld uit 8 Arabica’s, hoofdzakelijk afkomstig uit Centraal-Amerika.

  • Santos

    Een Fair trade koffie ingevoerd via Efico, ‘Coffee for People, People for coffee’. Puur Braziliaans. Mild, licht en lekker.

Krachtige koffie

  • Italiano

    Deze Italiaans getinte koffie is net iets harder gebrand en smaakt wat bitterder. Ideaal voor zij die van Zuiderse koffie houden.

  • Intenso

    Een recente mengeling met intense smaak en mooie crema.

Eigenzinnige en fijne mengelingen


  • Extra Body

    Een Grand Cru die samengesteld is uit koffie van Centraal-Amerika. Door de vruchtbare bodem krijg je veel aroma. Toetsen van perzik en bloemen. Een fijne koffie met lange nasmaak.

  • Excellent

    Een zwoele combinatie van Centraal Amerika en Afrika. Koffie met een pittig en wijnachtig aroma. Hoge aciditeit en frisse smaak.

  • Supremo

    Hier komen Centraal en Zuid-Amerika samen met Afrika, dat leidt tot een pareltje van een moka met toetsen van karamel en chocolade. Een stevige body, medium aciditeit.

  • Espresso Dolce

    Een mooie espressomélange gebaseerd op de Moka Supremo. Deze mengeling zorgt voor een espressokoffie met een lang aroma. Rond en vol.

  • Panamajumbo

    Deze koffie heeft Maragogype als basis. Hij wordt voor de helft aangevuld met onze favorieten uit verschillende continenten. Zacht in het begin en wordt later afgerond naar een krachtigere smaak. Medium aciditeit. Complex.

Origine koffies


  • Sidamo d'Ethiopië

    Ethiopië is het geboorteland van de koffie. Sidamo wordt tot de absolute top van specialty coffee gerekend. De smaken zijn overweldigend. Een rijpe fruitsmaak met veel citrus, limoen en bergamot.

  • Guatemala Antiqua

    Deze koffie heeft een gerenommeerde reputatie. De plantages liggen er hoog, goed beschermd en op lavagrond. Koffie met een sprankelende citrusachtige aciditeit (frisheid) en een volle zoete body. Antigua is de bekendste regio en de bonen zijn geroemd om hun zeer zoete smaak.

  • Colombie

    Deze koffie groeit op kleine plantages en wordt zeer zorgvuldig geplukt en gewassen. Dit is een koffie uit een bergachtig gebied met een stevige body en medium tot lage aciditeit. Karakteristieke smaken: karamel, tabak en noten.

  • Costa Rica Bleu Mountain

    Dit is een zeer evenwichtige koffie, die langzaam groeit. Deze koffie wordt gekenmerkt door aroma’s van vanille, chocolade en gedroogd fruit.

  • Brazilië Cerrado Diamond

    Mooie origine met karamel aroma, medium body, toetsen van rood fruit en een aangename smaak.

Exquise koffie

  • Maragogype

    Deze moeilijk te vinden koffieboon wordt ook wel eens ‘Olifantsboon’ genoemd en is de grootste koffieboon ter wereld. Fijne fluwelen smaak. Lage aciditeit. Toetsen van abrikoos en bloemen.

  • Pearls from Kenya

    Koffie’s uit Kenia hebben naam en faam in de specialty coffee wereld. Kenia AA heeft een romige body met cassisachtige smaken en een mooie rinsheid. Dit prachtig profiel is ideaal voor filterkoffie (slow coffee). Minder geschikt voor espresso.

Tips om optimaal te genieten van een kopje Hoorens Koffie

  • Zuiver water

    97% van je koffie is water! Als je kraantjeswater gebruikt, haal dan een Brita waterfilterkan in huis. Deze filtert oa kalk en andere smaak- en geurverstorende stoffen uit het leidingwater. Hierdoor smaakt uw water, koffie of thee extra zacht, fris en puur.

  • Koffiemaatje

    Gebruik tussen 7,5 gr en 9 gr per tas. Dat is een groot rond of eivormig koffiemaatje. Voor één liter gebruik je 48 gr of 3 soeplepels op een torentje.

  • Waterkoker

    Zorg ervoor dat je een waterkoker bij de hand hebt. Want om het beste aroma uit uw koffie te krijgen heb je water van 95° C nodig. Een koffiezet of Senseo raakt nauwelijks aan 85°C.

  • Filter

    Haal een filter (porselein of plastic) in huis en overgiet de koffie langzaam met kleine geutjes.

  • Cafétière

    Gebruik een French Press of beter gekend als een Cafétière. Laat grof gemalen koffie 5 à 8 minuten weken in heet water van 95° C. Nadien duw je zachtjes de press naar beneden en je krijgt een lekkere koffie. De sterkte bepaal je zelf door de koffie langer te laten trekken.

  • Espresso

    Kies je voor Espresso? Dan heb je fijn gemalen koffie nodig. De smaak zal met eender welke koffie iets agressiever zijn. Een espresso smaakt erg sterk maar bevat minder cafeïne dan een ‘slow coffee’.